Onze Zeilreis

Dit is de website van Wouter (5), Myrthe (7), Aranka en Roelof.

Eind 2011 werd het idee om een jaar te gaan zeilen steeds duidelijker. Het eerste idee was om richting Amerika te gaan, min of meer de standaard route via noordwest Afrika, oversteken naar de Carib en via de Azoren weer terug.

Toen het idee concreter werd, werd het ons ook steeds duidelijker er een heleboel bij komt kijken zoals het aanschaffen van een boot, zorgen voor goed “school” tijdens de reis, wat doe je met je huist etc. etc.

Op onze website beschrijven we onze voorbereidingen voor de zeilreis zoals die we die vanaf juli 2014 maken. Hieronder zie je de route zoals we die gepland hebben. Waarschijnlijk is de werkelijkheid heel anders, maar die kan je volgen via de pagina “Waar is de WHITE WITCH in blue?“.
route onze zeilreis

Verslag van workshop routeplanning en weer op 11 november 2012 tijdens vertrekkersdag georganiseerd door Zeilen en de Vereniging van toerzeilers

Heersende wind richting

Bij een “standaard” rondje Atlantic heb je over het algemeen wind mee langs Portugal. Dit komt door de “Portugese Noord”, een noordenwind langs de westkust van Spanje en Portugal in de zomermaanden veroorzaakt door een laag boven Spanje.

Orkaan ontstaat door opwarming zeewater

Let op dat je niet te vroeg vertrekt richting Amerika, In 2012 bijv. nog op 10 nov. een tropische storm in ontwikkeling. Dus wachten tot het echt rustig is (begin dec.) voordat je aan de oversteek begint. Overigens kan je wel vroeger weg als je een zuidelijker route neemt. Meer informatie over hurricanes kan je vinden op National Hurricane Center op de stie van NOAA. Ook informatie over El Niño en El Niña is te vinden op de site van NOAA. De effecten van El Niño en El Niña zijn met name ten westen van Amrika, maar hebben ook invloed op het weer in het Caribische gebied.
Pilot charts geven per maand aan wat kans is dat de wind uit een bepaalde richting komt. Je kan ze downloaden van de site van Offshoreblue, waar overigens nog veel meer te vinden is… Deze poilotcharts zijn in PDFen het is dan ook verstandig ze van te vorente downloaden en op te slaan als PDF of te printen.
Gribfiles zijn overla te downloaden zowel via Internet als via de korte golf. Let wel op dat ze  `onbewerkt` zijn, dat land effecten in de modellen niet zijn meegenomen en dat ze gemiddeld 1 Beaufort te weinig aangeven.

Zeestroming van te voren opvragen

Let op de zeestroming, probeer niet tegen stroom varen. Per seizoen verschilt stroom wel een beetje, deze kan je opvragen per seizoen. Bij aankomst bij Suriname staat er een stroom naar het noorden. Hou hier goed rekening mee zodat je niet te veel naar het noorden wordt weggezet en te noordelijk uitkomt.

Langs de noord-oostkust van Noord-Amerika staat een zuidelijke koude stroom, de Labradorstroom. Let op deze stroom want in dit gebied is het vaak lastig weer (en golven) zeker waar deze koude stroom de warme stroom uit zuiden kruist. Dit maakt een route terug langs Groenland en IJsland erg lastig.

Zeilseizoenen

De zeilseizoenen verschillen per gebied. Globaal is het zo dat hoe noordelijker op het noordelijk halfrond, hoe korter het seizoen. Per gebied is het zeilseizoen in onderstaande figuur aangegeven, zodat je verschillende routes kan bekijken en snel kan zien of je in de verschillende gebieden in het juiste tijdvenster zit.
  • Noorwegen-Oostzee: jun-jul-aug
  • Kanaal/Noordzee/Ierse kust: mei-jun-jul-aug-sep
  • Spanje/Portugal: apr-mei-jun-jul-aug-sept-okt
  • Algarve: mrt-apr-mei-jun-jul-aug-sep-okt-nov
  • Azoren: mei-jun-jul-aug-sep
  • Caribische zee: niet jun-jul-aug-sep-okt (mei & Nov risico)
  • Canarische eilanden altijd ok
  • Kaapverdische eilanden: okt-nov-dec,  (jan-sep is ?)

Het kan voordelig zijn om via de Kaapverdische Eilanden en/of de Gambia rivier te gaan, daar kan je eerder heen en ook eerder weg richting Amerika omdat je dan onder het orkaan gebied blijft tot in Suriname. Je kan in aug al over van Kaapverdische eilanden naar Suriname.

In Suriname bij Domburg kan je aan boei liggen, kan ook voor anker, let wel op want de rivier kan onstuimig zijn. Advies is om je juist onder de mensen te begeven is leuk, maar ook veiliger, probeer een van hen te worden, ga bijv. recht voor het dorpje in de baai liggen, ga aan land, maak kennis en vertel wie je bent. Bewoners zullen vrijwel altijd enthousiast reageren.

Kaarten

Amerikaanse kaarten vrijwel voor niets te krijgen, ja kan ze downloaden. Verder bij de kaartenwinkel, bijv. bij Datema in Amsterdam. Vaak zijn er ook 2e-hands kaarten via kaartenwinkel. Ook op Marktplaats zijn zeker als vertrekkers net terug zijn (derde kwartaal) vaak kaartensets te krijgen. Tot de Canarische Eilanden zijn kaarten nog goed verkrijgbaar, daarna niet meer.